Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Mi a cseh sörök titka? Videón az igazság

2022. szeptember 22. - Ínyenc Fenevad

A cseh söröknek nincs párja a világon: lehet elismerően szólni a német sörgyártókról, lehet hódolni a felső erjesztésű északi söröknek, de amit a csehek a sörrel művelnek, az egész egyszerűen művészet. A sörimádó, aki járt már Csehországban és be is ült egy jó kocsmába, azt minden bizonnyal szintén utolérte a felismerés: sehol máshol nem olyan. De mitől lesz olyan különleges Bohémia aranya? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád, és most egy cseh csapostól hallhatod a magyarázatot egy videóban.

cseh_sor.jpg

Igen, már megint a sörök. Nyugi, nem ez lesz most már mindig terítéken, de a múltkori bejegyzésemben – amely így is túl hosszú lett – nem tudtam kellően részletekbe menően kifejteni, mitől is annyira remek a cseh sör. Leírtam, hogy a hazai sörkultúrával ellentétben a cseh imádják a habot. Azt is elmondtam, hogy alapvetően más csapokat használnak, mint a nálunk elterjedt szén-dioxidos csapok, és a legfontosabb dolgot is megemlítettem, hogy a minőségbeli szakadék nem is a sörben keresendő – hiszen ugyanazt a kereskedelmi forgalomban kapható sört csapolják, ami idehaza is gyakran megfordul a sörcsapokon (a Plzeňből származó, a város nevére hajazó márka).

A legfontosabb különbség a csapolásban rejlik.

Írtam erről már a korábbi bejegyzésben is, de itt most egy igazi szenior cseh csapos magyarázza el, hogyan is kell kicsapolni a sört. A videó csehül van, de a lényeg a vizuális tartalmon van: pontosan látni fogod a gyakorlatot anélkül, hogy egy szót is értenél. A videóben szereplő hely egyébként a Červený Jelen (Vörös Szarvas), ha Prágában jársz, érdemes lehet egy vizitre (itt még nem voltam egyébként). És az sem utolsó, amilyen imádattal és alázattal beszélnek a videóban a sörről:

Mint ahogy látod, itt is azt a sört csapolják, messze ez a piacvezető Prágában. Az igényesség és a szakértelem már a pohárnál elkezdődik: a videón a srác elmondja, hogy a poharak mosása egy három fázisos művelet, amelyre nagyon odafigyelnek – ha koszos a pohár, az ugyanis kíméletlenül meglátszik a sör habján (merj bátran szólni, ha a videón látott jelenséget tapasztalod a jövőben). A poharat ezután jeges vízben hűtik, a csapoláskor ugyanis jéghidegnek és vizesnek kell lennie, ez alapvetően határozza meg a sör állagát.

Az Ínyenc Fenevad csapata felkutatja a legjobb éttermeket és sörözőket. Ha nem akarsz lemaradni róluk, dobj egy lájkot Facebook-oldalunkra.

Ezután szintén egy érdekes dolog következik: a videón a csapos elmagyarázza, hogy ugyanannak a sörnek, ugyanarról a csapról is többféle verziója kapható, és mindez csak azon múlik, hogyan csapolja ki a csapos a sört (a csapolás egyébként annyira gusztusos, hogy legszívesebben most azonnal vonatra ülnék, és már süvítenék is Prágáig – de már a vonaton is söröznék, a cseh vonatok büfékocsijában ugyanis van sörcsap, és abból is a fent nevezett márka söre folyik).  Mind a négy csapolás mód régi múltra tekint vissza (és a videón az is jól látszik, milyen komolyan veszik a csehek a söralátétet).

  • az első a šnyt: ekkor a korsót háromnegyedik végig habbal töltik meg, az alsó harmadba csapolnak mindössze sört. Mint ahogy láthatod, a hab elképeszteőn erés, krémes és tartalmas, messze nem olyan kis esendő, mint ahogy idehaza megszoktuk (még egyszer nyomatékosítom: ez ugyanaz a sör, amit idehaza is csapolnak!).
  • A második a mlíko. Ez magyarul annyit jelent: tej. Ekkor az egész korsót habbal csapolják tele. Látod, amíg mi itthon dekorációs elemként tekintünk a habra, a csehek sokszor magában isszák azt. Krémes, tejszínes élmény – ahogy a videóban a cseh vlogger kolléga el is mondja.
  • A harmadik a čochtan: Csehországban ez kevésbé népszerű, pedig idahaza minden sör így néz ki már két perccel a csapolás után is. Ekkor a sörnek egyszerűen semmi habja nincs. A műsorvezető nem is bírja meginni. A csapos (aki szerint a sportolók szokták ezt a sört inni) felhívja rá a figyelmet: ezt a sört gyorsan kell meginni, mert a hab hiánya miatt nagyon gyorsan változik az íze, és nem a sör előnyére.
  • A negyedik, a legelterjedtebb a hladínka. Ha Csehországban csak simán sört kérsz, ezt fogod kapni. Ekkor a korsó harmada-negyede feltelik habbal, és alá engedik a sört. Ezzel a módszerrel a hab sokkal tartósabb, a sör sokkal krémesebb lesz. Látványra egyszerűen mesés (ez szerepel a nyitóképen is).

A műsorvezető végül rákérdez, hogy azt a csapolási technikát hogy nevezik, amikor a korsót teleengedik sörrel, és a végére engedik a habot (ismerős, ugye?). A csapos mosolyogva (szimpatikus lenézéssel a hangjában) közli, hogy ez a „nemzetközi gyakorlat. Csehországban ez egyáltalán nem jellemző, és cseppet sem kár érte.

Amint láthatod, több csapolási technika is van, és ami a legjobb: mindez nem csak vizuális célt szolgál, a sör íze alapvetően tér el aszerint, hogy mennyi habot és hova engednek a pohárba. A videón látszik is ez: miután šnytet jóízzel kortyolta a műsorvezető, a čochtant már nem bírta meginni, és az ízlelőbimbói csalódottsága kiült az arcára is. Valahogy így érezheti magát egy prágai, aki Budapesten kér sört egy átlagos sörözőben. 

Becsüljük meg a söröket, mert nagyon sok potenciál rejlik ezekben a remek italokban. Magyar bártulajdonosok, szerezzétek be azokat a remek cseh csapokat, csaposok, ti meg tanuljatok meg csapolni végre! Boldogabb lenne az ország népe, én mondom.

Ugye, milyen érdekes volt ez a videó? Ha dobsz egy lájkot Facebookon, esélyed sem lesz lemaradni a következő írásunkról, amely szintén nagyon érdekes lesz.

Nyitókép: Pexels.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr6717933637
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása