Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Mit okoz a második hullám és a korlátozások az éttermi szférában?

2020. november 15. - Ínyenc Fenevad

A járvány első hulláma óriási ütést vitt be az éttermeknek tavasszal. Hogy ez mekkora is volt, megkérdeztük a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét (MSZÉSZ), ahonnan Gendur András, a Szövetség tisztviselője és a La Perle Noire étterem igazgatója válaszolt. Mivel most ismét hasonló a helyzet, ismét felkerestük Gendur Andrást, akitől pár kérdésben arról érdeklődtünk, mit hoz a második hullám az éttermeknek.

interju_gendur_andrassa.jpg

Az MSZÉSZ mit tapasztal, a második hullám is visszavetette az éttermek forgalmát? Mennyivel csökkent nagyjából a forgalom?

Gendur András: Nincs erre vonatkozó adatunk, de azt világosan látjuk, hogy azok az éttermek, akik a belföldi vendégkörre voltak specializálódva kevésbé érezték meg a visszaesést, mint azok, akik a turistákat szolgálták ki nagyobb számban. A nyár egyébként mindenhol hozott egy kis fellélegzést, és visszahozta az optimizmust, de sajnos az ősz kezdete ismét gyorsan visszarántott ebbe kritikus helyzetbe mindenkit.

A kedvezőbb nyár adott muníciót a második hullámra? Felkészültek az éttermek anyagilag az újabb visszaesésre?

Talán a vidéki, és azon belül inkább a vízparti településeken lévő éttermek, szállodák tudtak levegőhöz jutni, és egy kis tartalékot képezni a második hullámra. Természetesen a terasszal rendelkező éttermek mindenhol előnyt élveztek és talán egy biztonságérzetet is adott a vendégeknek, hogy nem a beltérben ülhettek. Ettől függetlenül a nyár inkább a tavasszal elszenvedett károk enyhítésére lehetett elegendő.

Az Ínyenc Fenevad szerkesztősége fontosnak tartja tájékoztatni olvasóit az éttermeket is érintő aktuális helyzetről és hiteles forrásból tudósítani arról, hogyan éli meg a vendéglátás ezt a nehéz időszakot. A szerdától életbe lépett szigorú intézkedések nem teszik lehetővé az étterembe járást, így egy darabig nem tudunk helyszíni beszámolókkal jelentkezni, de tartsatok velünk továbbra is, mert hasonló tájékoztatókkal, érdekességekkel és receptekkel, és rendelt fogásokkal jövünk még a továbbiakban is! Itt értesülhettek aktuális bejegyzéseinkről!

Mit okozott például a határzár? Látványosan elmaradnak a külföldi vendégek? A hazai éttermek forgalmának mekkora részét teszik ki a külföldi vendégek?

A határzár egyértelműen blokkolta a városlátogató turistákat és a hivatali úton lévők idelátogatását is. A turisták által látogatott területeken 80-85%-os forgalomkiesésre becsülöm az elmaradást. De országos szinten is 60% körülire gondolom az ebből adódó kiesést. Természetesen ezért nem egyértelműen a határzár okolható, hiszen ebben a járványhelyzetben feltehetően amúgy sincs túl nagy utazási kedv az emberekben, és úgy gondolom, ez jövő tavaszig a határzár fenntartásától függetlenül nem is fog változni.

A szakma mennyire tartotta reális veszélynek, hogy a legutóbbihoz hasonló intézkedéseket elrendelnek?

Azt hiszem, most már mindenki megtanulta elfogadni az ilyen típusú, - egyébként a vendégeink és kollégáink védelmét segítő – intézkedéséket. Úgy gondolom, sokkal jobban tartunk ennek a pandémiás helyzetnek a tartósabb fennállásától.

Milyen biztonsági óvintézkedéseket alkalmaztak a járványhelyzetre az éttermek? Kell valamilyen speciális szabályoknak megfelelni?

Talán 8 hónap alatt már elmondhatjuk, hogy a maszkviselés egy általánossá vált előírás lett, a biztonságos távolságtartás, a szabályozott nyitva tartás, és a különböző fertőtlenítési protokollokon kívül nehéz mást ide sorolnom, hiszen úgy tűnik, hogy a tudomány sem lát tisztán a vírusszaporodását illetően. Amit személyesen javasolnék minden vendéglátásban dolgozónak, hogy mindennap, nyitás előtt ismételjék át pár percben az éppen aktuális előírásokat, hogy a dolgozók is tisztában legyenek a folyamatosan változó szabályokkal.

Mit gondol a friss bejelentésekről? Fel voltak rá készülve? 

A november 11-én 0:00 órakor életbe lépő bezárások alighanem ismét a házhozszállításba menekülést eredményezik. Sok étterem üzemelésében fontos szerepet játszott az évzáró céges rendezvények lebonyolítása, tartok tőle, hogy idén ezek elmaradnak. A vendégeknek sem lesz könnyebb sajnos ez a helyzet, hiszen ilyenkor a saját háztartásban is nagyobb hangsúlyt kap a sütés-főzés, és az ezekhez  kapcsolódó logisztikai feladatok, de aki a házhozszállítást választja, annak a várakozási ideje is megnőhet.

Ha még nem követtek minket Facebookon, akkor itt a lehetőség! Ne maradjatok le semmiről!

Fotó: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr916283584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2020.11.16. 08:56:05

Karakterre fizetnek?

hunyadi_janos_111
0 bejegyzést írt és 1502 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2020.11.14. óta tag.
süti beállítások módosítása