Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Ezt teszi a koronavírus az éttermekkel: van, amelyik soha nem fog már kinyitni

2020. április 02. - Ínyenc Fenevad

A koronavírus- járvány letarolta a világot, pontosabban annak legfejlettebb térségeit: Észak-Amerikát és Nyugat-Európát. Nálunk egyelőre nem produkál ezres megbetegedéseket, de sokak szerint ez idő kérdése. Érdekes, akik ezt állítják, úgy látszik, nem bíznak a szigorú intézkedésekben. Nálunk még mindig ezer alatt van az ismert betegek száma, de már gyakorlatilag – nagyon helyesen – mindent le-, és majdnem mindent be is zártunk. Az éttermeket is, és van, amelyik már ki sem fog nyitni többet.

brick-wall-1834784_1920.jpg

Érdekes, hogy a szigorú intézkedésekhez képest az a felfogás él a köztudatban, hogy a járvány nyárig-őszig-őszülésig-világvégéig velünk lehet, ha nem lesz vakcina, gyógyszer vagy teleport a Holdra. Érdekes, a kínaiak és a dél-koreaiak megfogták a járványt, gyakorlatilag nincs új megbetegedés az országukban. Kérdem én: miért nem hiszünk saját magunkban? Ha ők megfogták, akár mi is megfoghatnánk. Ha pedig tényleg tömegessé válik itthon is, és nem tudtuk megfogni, akkor mit tudnak jobban a koreaiak és a kínaiak, mint mi? Lehet, hogy fegyelmezettebbek voltak, és Szöulban meg Wuhanban nem voltak tele a közparkok, mint itthon?

Kedves magyarok, maradjatok a seggeteken! Pár hetet igazán ki lehet bírni.

Persze hogy nem egyszerű. Én tudom. Higgyétek el, én is mennék már éttermekbe, hogy aztán a szaftos fogások után szaftos kritikát tudjak írni. Zabos Muffin és Vérmes Ízvadász szerkesztőtársaimat is alig tudom lefogni, hogy ne rendeljenek ételt, ezzel is minimalizálva az érintkezést. Meg aztán ha akarja a szakács, ha nem, az ételre rákerülhetnek a vírusok, és az nem buli. Hogy becsődölnek az éttermek? Igen, be fognak. Nem egy kedvenc étterem fog bezárni. Az ő megmentésük – százezer másik kisvállalattal együtt – nem a mi feladatunk. Őket a kormányzatnak kell kimentenie a mi pénzünkön, és nem csak étteremrajongóként, de a munkavállalók és a gyors gazdasági helyreállás reménye miatt is reméljük, hogy meg is teszik majd. Egyelőre a bejelentett gazdasági mentőcsomag nem túl ütős, de a nemzet nagyjai beígértek valami grandiózusat – alig várjuk.

Világszerte bajban vannak az éttermek

És az éttermek is alig várják. Nagy bajban vannak ugyanis. A németországi Vapiano a mai napon csődöt jelentett, és egészen biztos, hogy nem ők lesznek az egyetlenek. A nagyobb nemzetközi láncok biztonságban vannak, de a kisvállalatként üzemelő egységek aligha bírják ki – még a hitelmoratórium mellett sem -, hogy 2-3-4 hónapig (vagy a pesszimisták szerint 2021-ig, amikor talán lesz vakcina) nincs bevételük.

Magyarországról egyelőre nem tudunk mit mondani, de az Egyesült Államokban az étteremszövetség (National Restaurant Association – NRA) egy 325 milliárd dolláros segítséget kért a kormánytól. Az két és félszer annyi nagyjából, mint a teljes magyar gazdaság produktuma egy év alatt. Azt is belengette az érdekvédelmi szervezet, hogy az éttermek a dolgozók felét, 7 millió embert küldhetnek el a csődök miatt, vagy hogy így spóroljanak a költségeken. Persze tudjuk, ha pénzt kell kérni, akkor érdemes nagyot mondani, de ha ennek csak a fele igaz, az már maga egy gasztrotragédia. Tegyük hozzá, mindez március 17-én történt, amikor 7000 eset volt az USA-ban. Ma 220 ezer van, holnap 250 ezer lesz (lehet). Egy hét múlva 500 ezer, ha kitart a növekedési ütem – ne így legyen! Sokkal egzaktabb adat, hogy teljes leállás esetén az amerikai éttermek 225 milliárd dolláros veszteséget szenvedhetnek el, ez még mindig nagyjából másfélszer több, mint a magyar nemzeti össztermék (kövezzetek meg, ha pontatlan vagyok, bevallom, az írás hevében nem néztem utána).

Egy dolgot tehetünk

Szóval ne lepődjünk meg, ha az újranyitás után nem egy kedvenc éttermünk nem nyit ki. De ez lesz alighanem a legnagyobb bajunk, a legsötétebb előrejelzések szerint ugyanis minden ötödik magyarnak nem lesz munkája, a bérek zsugorodni fognak, és akár több évbe is kerülhet, míg a februárban élvezett életszínvonalat visszakapjuk. Őszintén kívánom, hogy ne így legyen. Te sem akarod, hogy így legyen. Ha így van, tegyél ellene. Maradj otthon, hogy a vírusnak ne legyen kit megtalálnia, és akkor hamar megnyerjük ezt a meccset. Ha elmész holnap este házibuliba, vagy az ismerősökkel sörözöl majd a szabadban, akkor ne sóhajtozz, hogy „áhh, meddig tart még ez az őrület?” Olvassátok helyette a Fenevadat, de ha nem is minket, bármit, csak

maradjatok otthon!

 

Ha tudsz olyan étteremről, amelyik végleg bezárt a koronavírus okozta vendéghiány miatt, írd meg nekünk Facebookon a poszt alatt kommentben!

Fotó: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr3615584784
süti beállítások módosítása