Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Ilyen egy igazi olasz tésztaétel: spaghetti alla puttanesca

2020. január 27. - Ínyenc Fenevad

Viszonylag gyakran főzök olasz tésztákat (bár így sem elégszer), és kivétel nélkül mindig a tradicionális, eredeti receptek alapján dolgozom. Miután a múltkor azt nehezményeztem, hogy a magyarországi olasz éttermek többsége pont a tradicionalitást mellőzi az olasz ételek elkészítésekor, ezért most arra gondoltam, hogy bemutatom, én hogyan főzöm a tésztát – csak úgy, ahogy az adott ételnek otthon adó régióban maguk a helyiek is. Most épp spaghetti alla puttanescát készítettem.

 img_20200126_133255.jpg

Az étel eredetéről nem szeretnék sokat beszélni, de annyit azért megemlítenék, hogy egy meglehetősen új receptről van szó: a puttanescát a 60-as évek Dél-Olaszországában találták fel. A neve elég vicces, most nem fordítanám le (aki hallotta már a puttana szót, az tudja, mit jelenthet az étel neve. Van ilyen, na…). A fogást leginkább Lazio és Campania tartományokban eszik, kisebb eltérésekkel az összetevőkben. Általában spagettivel fogyasztják, de a penne, bucatini vagy linguine is szeretni fogja a szószt, én például spaghettinivel csináltam legutóbb.

A puttanesca alapvetően egy paradicsomos tésztaétel, kaprival, feketeolívával és szardellával megbolondítva. A szardellának elég karakteres íze van, így aztán aki nem szereti, annak a puttanesca sem játszik. A csilitől enyhén pikáns lesz, a krémesre sült szardella a kaprival és a fanyar olívabogyóval, a savanykás paradicsom kíséretében egyszerűen mennyeivé teszi ezt a fogást. Vannak konzerv puttanesca szószok is, de amellett, hogy a befőzés az alapanyagok frissességét veszi ki – már amennyiben nem spóroltak ki belőle semmit -, és tartalmazhat olyan dolgot, amit nem feltétlenül kéne neki (stabilizátor, ízfokozó, bármi)  teljesen felesleges ezt használunk, hiszen rendkívül egyszerű elkészíteni ezt a szószt magunktól is. Nézzük meg, hogyan!

img_20200126_133818.jpg

A puttanesca gyors étel, a szósszal nem kell sokat vacakolni – viszont annál finomabb lesz a végeredmény. Természetesen itt is igaz, mint minden olasz tésztaételnél, hogy a szósz csak a kísérő, így aztán a legfontosabb, hogy a tészta remek minőségű legyen, és jól készítsük el. Hogy is lehetne már a tésztát elrontani? – gondolhatják sokan, pedig bizony el lehet, nem is kicsit. Sokan már a beszerzésnél megbuknak: mivel az étel lelke maga a tészta, érdemes jó minőségű, eredeti olasz gyártmányt választani (figyelem: aminek a márkája olaszosan hangzik, még nem biztos, hogy az is). Konkrét termékeket most nem sorolnék fel, de amit Olaszországban gyártanak, és nem gyanúsan olcsó, azzal valószínűleg nem lesz baj.

Hozzávalók két személyre:

  • 200 gramm olasz durum spagetti
  • 250 gramm koktélparadicsom
  • 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 150 gramm fekete olívabogyó
  • 5-6 darab szardella
  • 50 gramm kapribogyó
  • 3-4 darab pepperoncino paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Friss petrezselyemzöld
  • Durva szemű só a tésztához

A tészta utána megbukhat a főzésnél is. Pedig rendkívül egyszerű a dolgunk: a lehető legnagyobb edényben forraljunk vizet, tegyünk bele egy fél marék, durva szemű sót (az olaszok a tészta főzővizéhez ilyen sót adnak), és amikor lobog a víz, szépen tegyük bele a spagettit. Ne törjük össze, ne olajozzuk a vizet, ezek a gaztettek meg se forduljanak a fejünkben. Innen már csak arra kell figyelnünk, hogy al dente legyen. Ez sem egy bonyolult művelet: csak addig főzzük,amennyi ideig a csomagoláson javasolják (ha olasz tésztát vettünk, persze. Ha nem, akkor meg majdnem mindegy). Ezután tűzről levéve legfeljebb fél percig hagyjuk állni, és mehet a szószba (nem a szósz a spagettihez).

De menjünk sorban: előbb az extra szűz olívaolajon (igen, lehet vele főzni) futtassuk meg a csilit és a fokhagymát, amit előzőleg egy késsel széttörtünk. Használjunk nagy serpenyőt, hiszen el kell férnie majd benne a tésztának is. Érdemes ilyenkor a serpenyőt kicsit megdönteni, hogy az olaj ellepje a fokhagymát. Nagyjából fél perc után mehet bele a szardella, a kapri és a kettévágott olívabogyók.

img_20200126_135413.jpg

Addig sütjük így együtt egy kis kevergetés mellett, amíg a szardella  szét nem sül teljesen.  Egyébként a szardella nem olcsó, de könnyű beszerezni, a legtöbb élelmiszerláncnál találunk belőle, némely kisboltban pedig egészen kedvező áron hozzájuthatunk. A konzerves verzió is jó, csak ne legyen ízesített. Ha a szardella már szétmállik az olajban, akkor mehetnek hozzá a kettévágott paradicsomok. A tésztavíznek ekkorra már lobognia kell, hiszen most kell  elkezdeni főzni a spagettit. A szószt ezen a ponton lehet sózni, ha szükséges, bár a szardella és a kapri is elég sós magában is. A fokhagymákat ilyenkor már kiszedhetjük a serpenyőből.

Ha még nem követsz minket Facebookon, ide kattintva megteheted! Ne maradj le semmiről.

Innentől pedig már csak várni kell. Néha megkeverjük a szószt, néha megkeverjük a tésztát, és ha lejárt a csomagoláson megadott főzési idő (spagettinél általában 6-7 perc), akkor mehet rá a tészta a szószra (ismétlem: nem fordítva!). Egy merőkanállal tegyünk hozzá a tészta főzővizéből is. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, sűrű kevergetés (vagy ha már megy, akkor rázás) mellett hagyjuk a tűzön két percig, és mehet a tálalás.

puttanesca.jpg

Ne ijedjünk meg, ha úgy találjuk, hogy kevés a szósz: pont annyi, amennyi kell. Az olaszok a tésztát imádják, a szósz csak kíséret. Mellesleg ha jól készítettük el, akkor a tészta nagyon szépen felveszi a szószt, és mindenből annyi lesz rajta, hogy az étel pont tökéletes lesz. Enyhén szardellás, kicsit csípős, paradicsomos-olívás spagetti. Ennyiből áll igazi olasz tésztát főzni! Ugye, milyen egyszerű volt? Jó étvágyat!

 Fotók: Ínyenc Fenevad.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr8415429404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XII.Hadosztály 2020.01.27. 19:41:40

Azt hiszem tökéletes szombati ebéd lesz! :)

Kortyondiak 2020.01.27. 21:04:08

Tíz sunyi élelmiszer: egyik sem az, aminek sokan hiszik !!!
És most ez a negyed kg full tápkockán hízlalt nitrogénes koktél paradicsom, ez micsoda ?
Már bocsánat !

commando 2020.01.28. 09:41:54

Esetleg a pepperoncino paprika helyett egyéb chili, pl. jalapeno???

pongesz 2020.01.28. 12:17:52

hamár igazi olasz tésztaétel, pár trükk, amivel még jobb lehet az eredmény:

fokhagyma, csili HIDEG olajba megy, mert nem pirítani, hanem aromatizálni kell az olajat. valójában a szardella rakható a hideg olajba is, mert így jobban kiengedi az ízét, és a fokhagyma se barnul meg, mire szétesik a halacska.

az egyszerűen legenda, hogy nagy szemű sót használnak a tésztafőzéshez. ha ilyen van otthon, akkor persze azt, de a vízben a só feloldódik, úgyhogy tök mindegy, hogy mekkora szemű a só. a nagy szemű sónak pácoláskor vagy hús sütéskor van értelme, mert ott nem oldódik fel, és így másképp ízesít.

jobb eredményt érhettek el a tésztafőzésnél, ha a tésztát sokkal előbb kiveszitek a főzővízből, és utána a fél főzési időt a szósszal együtt a serpenyőben tölti, de ekkor változik a recept is, itt ugyanis előbb felteszed a tésztát főzni, mert valamennyi idő kell, hogy kioldódjon a keményítő a tésztából. Amikor a hal szétesett, és beletettétek a paradicsomot és a kaprit (de még az olajbogyó előtt), kicsit vártok, és aztán teszitek a vizet a serpenyőbe, és utána az olajbogyót. Fontos, hogy keményítőben gazdag legyen a víz, így lehet a szósz emulzióvá válását segíteni. Ha a tészta félig kész, átteszitek a serpenyőbe, öntötök hozzá kis tésztavizet, de folyamatosan kell pótolni, amíg kész nem lesz, nem egyszerre sokat beletenni, és közben folyamatosan kevergetni, hogy ne essen szét az emulzió.

még egy pont a sóhoz. ha alio e olio tésztát csinálok, akkor két liter vízhez kb 3.5-4 kávéskanál sót számolok (minél kevesebb a víz, annál több lesz a keményítő, és annál selymesebb lesz a szósz, szóval NE a legnagyobb edényben főzzetek, hanem amibe épp belefér), de itt a szardella eléggé sós, szóval kb a fele só is elég. azért is fontos, mert a szósszal együtt főzés koncentrálja a szószt, ami sokkal sósabb eredményt fog adni.

XII.Hadosztály 2020.01.28. 12:45:03

@pongesz: köszi a kiegészítést, ezt így el is mentettem magamnak!

Willkommenskultur 2020.01.28. 16:24:07

legkozelebb olyat irjal amihez lehet venni hozzavalokat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.28. 17:05:05

@pongesz: Igen, ez a helyes út!
@Willkommenskultur: Te melyik alkatrészt nem tudtad megvenni?

Willkommenskultur 2020.01.28. 17:14:34

@Andrass9: kapri, szardella

plusz telen nem terem paradicsom se

XII.Hadosztály 2020.01.29. 17:16:52

@Willkommenskultur: ne haragudj, de ha a kapri és a szardella beszerzése problémát okoz, akkor a krumplistésztánál bonyolultabb ételek receptjeit felesleges végigolvasnod.
De hogy a kritika mellett legyen segítő szándék is: a Lidl-Tesco-Spar szentháromságban megtalálod mindkét hiányzó hozzávalót.
süti beállítások módosítása