Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Koronavírus: mennyire veszélyes étterembe menni, ételt rendelni?

2020. október 26. - Zabos Muffin

Berobbant a koronavírus-járvány második hulláma, most viszont nincsenek olyan szigorú korlátozások, mint tavasszal. Nyugodtan beülhetünk bármelyik étterembe, ha épp úgy van kedvünk, de vajon mennyire biztonságosan és nyugodtan fogyaszthatjuk el ételünket zárt térben, vagy amíg az időjárás engedi, az vendéglátóhely teraszán?

etterem.jpg

Megkeresésünkre a Nemzeti Népegészségügyi Központ az alábbi tájékoztatást adta:

„A járvány jelenlegi szakaszában, a meghozott döntések és magatartási szabályok lehetővé teszik az éttermek üzemelését – ellentétben a tavaszi időszakkal – így a személyi higiéné szigorú betartásával és az éttermek megfelelő működésével biztosítható lehet a kockázat minimalizálása. Jelenleg mindkét megoldás, tehát az éttermi és az otthoni rendelés is biztonságos, ha betartjuk a szabályokat. Egy megfelelően kialakított belső vendégtér, ahol a szellőztetés, a takarítás kellő alapossággal történik, és ahol a zsúfoltság elkerülhető és amennyiben az üzemeltetők a jogszabályi és a javasolt higiénés szabályokat betartják, a kockázat minimálisra csökkenthető"- írják.  

"Az éttermekben és minden más vendéglátó üzlet esetében, függetlenül a koronavírustól, kötelező a fogyasztói és üzemi edények megfelelő mosogatása, fertőtlenítése. A megfelelően elmosogatott edények, eszközök nem jelentenek veszélyt a fogyasztóra nézve" - emlékeztet az hatóság. 

Arra ugyanakkor felhívja a figyelmet az Ínyenc Fenevadnak adott válaszában az NNK, hogy "a koronavírus terjedésének megakadályozásában továbbra is kiemelten fontos, hogy kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan tartózkodnak és nehezebb a megfelelő védelmet jelentő legalább 1,5 méteres távolság betartása."

"A személyi higiénés szabályok betartásával nagyon sokat tehetünk mások és a saját egészségünk megóvása érdekében. Mindig mossunk, vagy fertőtlenítsük kezet, használjuk megfelelően (orrot és a szájat is eltakarva) a maszkot sorban álláskor is” - írják.

Megfertőződhetünk a élelmiszerek által?

Bogdán Lajos főállatorvos az operatív törzs egyik sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed, így az élelmiszereken keresztül a fertőzés veszélye nem áll fenn. Elmondása szerint az élelmiszerek a hőkezelés során, 60 Celsius fok felett elpusztulnak, így már pár perces forralás vagy sütés is elég ahhoz, hogy fertőzőképtelenné váljanak.

Mire figyeljünk?

Ilyenkor ősszel fontos a vitaminok megfelelő mennyiségének a bevitele, hogy szervezetünk kevésbé legyen kitéve a betegségeknek. Együnk sok friss gyümölcsöt – tanácsolja az operatív törzs. Ahhoz, hogy nagyjából egyensúlyban legyen egy felnőtt vitamin- és rostbevétele, 3 ököl méretű gyümölcsöt kell naponta elfogyasztani, ami lehet 3 alma, vagy 3 adag szőlő. Télen még nagyobb odafigyelést igényel szervezetünk, ekkor már nem hiányozhat a C és a D vitamin se, de ugyanolyan fontos a megfelelő folyadékbevitel is - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

Érdemes néha felnézni a Nébih oldalára is, ahol tájékozódhatunk az élelmiszereket érintő járványügyi információkról. Néhány hasznos tanácsot mi is összeszedtünk:

Alapélelmiszerek vásárlása, házhozszállítása esetén:

  • Zöldségek-gyümölcsök felhasználása és fogyasztása előtt minden esetben javasolt a felületek folyóvizes lemosása.
  • Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeket legalább kétszer vagy háromszor kell lemosni, pl. szőlő, alma, szilva, őszibarack, mangó, körte, paradicsom, a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta.
  • Evidensnek tűnik, de azért a Nébih is leírja, hogy mosogatószerrel ne tisztítsunk közvetlen fogyasztású élelmiszert, mert hiába a leöblítés, a vegyszer beszivároghat az ételbe.

Készételek házhoz rendelése esetén az alábbi javaslatokat teszi a hivatal:

  • kicsomagolást követően javasolt a kezünk megmosása, fertőtlenítése.
  • A meleg ételnek átvételkor még forrónak kell lennie, el kell érnie a 63 Celsius fokot.
  • Fogyasztás előtt a főtt ételt javasolt felforrósítani, nem elég csak megmelegíteni.

A fenteikből az tűnik ki, hogy az élelmiszerek által ugyan nem fertőződhetünk meg jelen állás szerint, mégis mindenkit fokozott óvatosságra intünk, mert a csomagolással már lehet, hogy vigyáznunk kell. Étteremben, zárt térben az ételről ugyan állítólag nem juthat szervezetünkbe a vírus, a mellettünk és a helyiségben ülő további személyek már annál inkább közrejátszhatnak a megfertőződésben.

Mi is óvatosabbak vagyunk, így kevesebb éttermi látogatásról olvashattok most itt a Fenevad oldalán, de annál több érdekességgel készülünk nektek, és a következőkben a házhozszállítást is kipróbáljuk. Kövessetek minket továbbra is és látogassatok el Facebook oldalunkra, ha meg már ott jártok, akkor lájkoljatok minket!

Fotó: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr6616256714
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása