Egyre népszerűbb húspótló a tofu, semleges íze és egyedi állaga miatt sokan használják arra, hogy kiváltsák vele az állati fehérjéket. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ami vega, az egyben egészséges is, ha pedig egészséges, akkor biztosan környezettudatos is egyben. Nos, a tofu esetén ez pont nem igaz, legalábbis a legújabb kutatások szerint.
Manapság már szinte mindenki tudja, hogy a hús, leginkább a nagyiparilag előállított marhahús rendkívül káros a környezetre. Ez igaz is, de meglepő, hogy van olyan élelmiszer, ami még ennél is károsabb: és az nem más, mint az egyik leggyakoribb húspótló, a tofu.
A Rothamsted Institute kutatása szerint a szója alapú protein előállítása drasztikusabb hatással lehet a környezetre, mint a marha-, sertés- vagy a csirketenyésztés, ismerteti az Independent. Az igaz, hogy a legtöbb hüvelyesnek és a magvaknak mindig kisebb a környezeti hatása az állati eredetű élelmiszereknél, a tofu esetén azonban jelentős többletenergiára van szükség az előállításhoz - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Graham McAuliffe. Sőt, a benne lévő protein kevésbé emészthető, mint a hús alapú készítmények. Arra azonban érdemes felhívni a figyelmet, hogy a biztos kijelentést majd a többszöri vizsgálatok ismeretében tehetjük meg.
A dologhoz hozzátartozik, hogy nem először éri kritika a tofut az ökológiai lábnyoma miatt. 2010-ben már a WWF is felhívta a figyelmet rá, hogy a szója alapú termékek nem épp a legkörnyezetkímélőbbek. A szervezet a hús helyettesítésére inkább egyéb hüvelyeseket, mint a lencsét és a csicseriborsót ajánlja, amelyek messze nem járnak akkora környezeti terheléssel, mint a tofu előállítása.
Ez persze nem jelenti azt, hogy akármennyi húst ehetünk: a jól megválasztott vegán diétának minden esetben kisebb lesz a környezeti terhelése, mint a húst favorizáló étrendnek. Az Oxfordi Egyetem kutatói például 2018-ban kimutatták, hogy amennyiben kivonjuk a húst és a tejtermékeket a fogyasztásunkból, a személyes ökológiai lábnyomunkat akár 73 százalékkal csökkenthetjük, legalábbis ami az étkezést illet.
Ha nem szeretnél lemaradni az étteremkritikáinkról, kövess minket Facebookon is!
Fotó: Pixabay